科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

一個簡單測試,知道你易唔易被催眠!

心理測試–催眠

香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單嘅方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯

「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

一連三篇,我哋會用小遊戲同測試介紹比大家聽,呢三樣嘢究竟係咩?

首先講吓成日被妖魔化的催眠,催眠喺電視劇入面比人講到好似係啲好神怪嘅嘢,成日見到人無啦啦比人催眠咗,你究竟容唔容易比人催眠呢?

我哋可以玩個小遊戲,叫催眠敏感度測試:

1)首先將兩隻手打開並伸直,水平咁放喺心口前面,然後合埋雙眼。
2)幻想你左手綁住一個輕氣球,一個向天上飄嘅氣球。你可以幻想個氣球嘅外表,諗下個氣球係咩色?
3)幻想你右手綁住一本好重嘅書,幻想本書係咩嘅樣?佢係咩色嘅書?書嘅封面寫住啲咩?
4)你感受到你左手嘅氣球好輕好輕,將你嘅左手向上拉,右手嘅書好重好重,愈來愈重,將你嘅右手向下拉⋯⋯
5)當你覺得你準備好嘅時候,可以打開雙眼,睇吓你雙手嘅位置。

測試結果:

如果你左手同右手嘅距離好遠,證明你對催眠十分敏感,代表你接受催眠時,更加容易進入深度放鬆嘅狀態,去進行催眠療程,改善情緒困擾等等嘅問題。如果你左手同右手仍然接近水平,代表你比較難催眠,進行催眠療程時,可能需要額外嘅時間或者特別方法先進入到催眠狀態!

其實,「催眠」狀態下,被催眠者唔係真係進入咗「睡眠狀態」,而係進入深度放鬆狀態,藉此釋放壓抑嘅情緒困擾同透過同潛意識對話,達到減壓同改善情緒嘅效果。心理學有一個概念,叫心理防禦機制,指我哋意識上會想將唔好嘅情緒同想法隔離,達到自我保護嘅效果。而其中一個方法就係壓抑我哋嘅情緒,到潛意識入面,等我哋唔需要去面對佢⋯⋯透過催眠嘅放鬆狀態,我哋可以繞過防禦機制,去感受、釋放同處理呢啲負面嘅情緒。

催眠都有科學為本嘅基礎支持,證明透過催眠可以達到減痛、減肥等效果。
有見及此,我哋近來推出咗個集催眠、冥想、NLP三合一嘅MNH(Mindfulness Meditation-NLP-Hypnotherapy)精神健康課程,但就成日收到呢個問題:

「點解偏偏係呢三樣嘢合埋一齊?」

其實,喺芸芸嘅精神健康技巧/治療法中,催眠、冥想同NLP都係相對比較容易執行嘅精神技巧,比較容易達到助人助己嘅效果。今次講完咩係催眠,想知咩係NLP同冥想?記住留意之後嘅文章啦!

*更多有關MNH課程資料:https://void.com.hk/mnh課程簡介/

《失戀的心理學:沒事,你會比你想像中痊癒得快》

科和隨筆 《失戀的心理學:沒事,你會比你想像中痊癒得快》 上兩篇都在寫甜甜的戀愛心理學,今天我們來談談失戀吧! 朋友A上個月又失戀了,作為一個心理系畢業生,我跟她說:「沒事的,你很快會好起來⋯⋯」

好感度–VOID
用心理學令佢對你好感度UPUPUP(一)!

科和隨筆 用心理學令佢對你好感度UPUPUP(一)! 又到冬天,係戀愛嘅季節!相信男仔同女仔都有一個永恆嘅煩惱––點樣先可以令心上人鍾意我呢?用心理學可以令佢對你好感度UP!  

獎勵?–VOID
獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反?

科和隨筆 獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反? 很多人為了想提高其他人的行為動機,在工作上,在學習上,都會利用獎勵。這聽起來十分合理,但心理學指出這可能是錯的!為甚麼?答案是——過度辨證效應(over-justification effect)。