科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

《戀愛心理戰–令男朋友愈來愈鍾意你》

我個friend叫Jaycee,有一個一齊咗兩年嘅男朋友。
佢男朋友對佢唔係幾好,所以佢經常搵我呻。雖然我男朋友對我唔差,但男同女本身就係唔同星球嘅生物,有不滿都好正常。所以佢搵親我訴苦,我都會同佢一齊大齊埋怨點解天下間嘅男朋友都咁唔體貼、咁唔浪漫、咁唔細心……
我:「喂Jaycee,今日我想讚下我BB呀~佢今日竟然驚喜買咗紮花比我!」我同Jaycee講。嗱我唔係想曬命,但我男朋友出名成碌木咁,從來都唔會做呢d浪漫野……我今日真係嚇咗嚇。
Jaycee:「嘩!要慶祝喎!」
佢做咗個好誇張嘅表情。
我:「我想話,唔好放棄希望啊~你男朋友可能都會變好呢~」
Jaycee:「唉,我想話,我尋日先陪佢打完機仲要比佢鬧,今日叫佢陪我睇戲就死都唔肯……」
我:「你又對佢咁好呀?」呢類野我雖然已經聽咗好多次,但一見到永遠都係得Jaycee單方面遷就男朋友,我都會忍唔住反白眼。
Jaycee:「喂其實你做咗咩令你男友肯變好?」
我:「有無聽過得失理論(Gain-Loss Effect)?啫係人會鍾意嗰d對自己喜愛或尊重程度愈來愈高嘅人,唔鍾意嗰d對喜愛或尊重程度愈來愈低嘅人。你鍾唔鍾意佢,並不係取決於佢對你好唔好,而係取決於由你識佢嗰日起到依家,佢究竟係對你愈來愈好定係愈嚟愈差。」
我:「我咪就係開頭對佢麻麻,然後對佢愈嚟愈好,佢咪愈嚟愈鍾意我,肯為我改囉~不過算啦,你個case,無得救。」
Jaycee:「吓,點解呀?」
我:「你一直都對佢咁好,如果你開始要求佢為你改。要求佢變好,佢只會覺得你呢個做女朋友對佢差咗,而令佢愈嚟愈唔鍾意你啊~不過都仲有其他方法可以改善你哋嘅關係嘅⋯⋯下次再教你!」
Reference:Siegman, A. W. (1974). The Gain-Loss Principle and Interpersonal Attraction in the Interview. The Gain-Loss Principle and Interpersonal Attraction in the Interview, 1(1), 83-85. Retrieved December 16, 2018.
《失戀的心理學:沒事,你會比你想像中痊癒得快》

科和隨筆 《失戀的心理學:沒事,你會比你想像中痊癒得快》 上兩篇都在寫甜甜的戀愛心理學,今天我們來談談失戀吧! 朋友A上個月又失戀了,作為一個心理系畢業生,我跟她說:「沒事的,你很快會好起來⋯⋯」

獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反?

科和隨筆 獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反? 很多人為了想提高其他人的行為動機,在工作上,在學習上,都會利用獎勵。這聽起來十分合理,但心理學指出這可能是錯的!為甚麼?答案是——過度辨證效應(over-justification effect)。

《拍拖的心理戰術(下)!》

科和隨筆 《拍拖的心理戰術(下)!》 #編按:嚟緊呢兩篇希望可以更有趣,所以會教大家點樣係拍拖上運用心理學知識,請大家不帶批判,純粹以欣賞輕鬆小品嘅角度睇故事! 上集傳送門: