科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

用心理學令佢對你好感度UPUPUP(二)!

情侶學堂–VOID
唔知上次教嘅方法大家應唔應用到呢?今日會再教另外兩個方法,一齊嚟鎖住心上人個心啦!
 
//佢一時對我好上心同好熱情,又會送吓小禮物比我;一時又好cool,完全唔覆我whatsapp又唔搵我。雖然佢忽冷忽熱,但唔知點解反而令我更想做多d野去博取佢嘅歡心––噓寒問暖啦,買佢鍾意嘅零食比佢啦⋯⋯而我愈做得多呢d野,我就感覺好似愈嚟愈鍾意佢咁⋯⋯//
 
間歇性增強(Intermittent Reinforcement)
忽冷忽熱究竟係咪真係有用?答案係有用嘅!原因係間歇性增強(Intermittent Reinforcement)。獎勵(Reinforcement)可以提升我哋嘅行為動力,例如一個小朋友一做家務我哋就會獎勵佢,咁佢自然會經常做家務嚟換取獎勵。咁如果我哋唔係次次都比獎勵佢呢?小朋友一日做五次家務,我哋只獎勵其中兩次,相比起五次都有獎勵,竟然更可以令佢有更有動力做家務。每次都有獎勵,可能只係一般嘅開心;但間中嘅獎勵,能夠帶嚟驚喜嘅感覺!呢種驚喜嘅感覺會令我哋上癮,令你不自覺想再有下一次驚喜而不斷去重複嗰個行為!套用番落戀愛,忽冷忽熱嘅「熱」令人有中獎咁嘅感覺~對方會為咗呢種感覺,更加努力同你親近去博取下一次嘅獎勵。
 
歸因(Attribution)
承接番上一段,當你令到對方不自覺咁為你付出好多努力時,仲會有bonus效果喔~我哋會為我哋嘅行為歸因(Attribution),即係為自己嘅行為搵出原因。
 
「我為佢做咗咁多野,我一定係好鍾意佢啦。」對方會咁樣說服自己,而令佢認知層面上更覺得自己好鍾意你。
 
所以適當嘅時候請對方幫吓你,為你付出,即使係小事,都可以令佢對你好感度上升。
 
Reference: Michael J (2005). “Positive and negative reinforcement, a distinction that is no longer necessary; or a better way to talk about bad things” (PDF). Journal of Organizational Behavior Management. 24 (1–2): 207–22. doi:10.1300/J075v24n01_15. Archived from the original(PDF) on 9 June 2004.
活在當下
津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下?

科和隨筆 津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下? 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

10分鐘簡易心靈抗疫練習 隨時隨地你都做到!

科和隨筆 最近武漢肺炎弄得人心惶惶,香港口罩供應不足之餘,連海外訂購也接連被取消訂單,即使有錢,也很不容易才能買到一個口罩,保障自己和身邊的人的健康。 更誇張的是,超市裡的白米糧食也被清掃一空,似是世界末日快要降臨。 由於政府防疫措施的漏洞,面對目前這樣嚴峻的情況,這不難理解大家為什麼都會感到恐懼和焦慮。

我是誰?一個精神健康導師的自白——

科和隨筆 我是誰?一個精神健康導師的自白—— 我是陳棨豪,一名精神健康導師。 我是美國國家催眠師公會的註冊催眠治療師,因為體驗到催眠和靜觀為我帶來的好處,同時看見身邊有許多人都深受精神健康問題的困擾,我創立了Void,一款推廣精神健康的靜觀手機應用程式,希望可以讓更多的人能夠免費享受靜觀為身心帶來的無數好處。