科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

用心理學令佢對你好感度UPUPUP(一)!

好感度–VOID
又到冬天,係戀愛嘅季節!相信男仔同女仔都有一個永恆嘅煩惱––點樣先可以令心上人鍾意我呢?用心理學可以令佢對你好感度UP!
 
//我同佢提過,細個屋企人成日帶我去一間西餐廳食飯,我去親嗰度都會有種熟悉而溫暖嘅感覺。第一次同佢出去,佢就提議去嗰間餐廳食飯,唔知係未因為間餐廳好暗,雖然我哋第一次見,但都傾得好舒服好自在⋯⋯//
 
古典制約(Classical Conditioning)
古典制約係人類透過連結(association)學習嘅方法,點解貓仔一聽到開罐罐聲就會跑過嚟?因為貓仔將開罐罐嘅聲同食物連結,所以聽到罐罐聲就會過嚟食野。而用落人身上呢,最簡單嘅就係將「愉悅」或「輕鬆」嘅野同自己連結⋯⋯例如對象好鍾意係一星期忙碌的工作後,趁假日去cafe hea下同聽下Jazz放鬆,當你同心上人一齊時,只要你搵機會播下Jazz同約佢去cafe,甚至你只需要聲稱自己好鍾意cafe/Jazz,都可以令佢將你同果種輕鬆嘅感覺連結~
 
黑暗效應(Dark Effect)
有無試過係一個黑暗嘅環境下同新認識嘅朋友特別投契?人類一般會根據對方嘅表情嚟決定自己應該講幾多真心話,黑暗效應(Dark Effect)令到我哋望唔到對方嘅表情而減低戒備感,增加安全感,講更多嘅真心話,咁樣先可以真正溝通然後增進大家感情!所以約新識嘅朋友時,最好就係約佢去演唱會同酒吧等光線較暗嘅場所~
 
Reference: Moore, John W. A Neuroscientist’s Guide to Classical Conditioning, Springer Science & Business Media, ISBN 978-0387988054, 2012. Print.
小別勝新婚–VOID
「小別勝新婚」的哲學

科和隨筆 「小別勝新婚」的哲學 讓人又愛又恨的「習慣」 「習慣化」(Habituation)是指人類由於習慣了重複發生的刺激,因而有反應弱化的結果。一直以來夢中的女神終於成為了自己的女朋友,以前看到她的臉總是心兒呯呯亂跳,現在竟然變得沒有甚麼特別感覺,好像愈看愈普通(?)情侶之間——明明我們當初是那樣的一對天作之合,跟他在一起總是幸福滿滿,現在的感情卻變得比水還淡。但習慣有時候也是好的啊,伴侶的壞脾氣和缺點,一開始的時候是多麼的難以忍受,時間久了好像也不是甚麼大事,也是可以接受的……

獎勵?–VOID
獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反?

科和隨筆 獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反? 很多人為了想提高其他人的行為動機,在工作上,在學習上,都會利用獎勵。這聽起來十分合理,但心理學指出這可能是錯的!為甚麼?答案是——過度辨證效應(over-justification effect)。