科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下?

活在當下

香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯

「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

我哋今次會講吓剩番嘅––冥想係咩?

靜觀冥想其實係無宗教成分㗎!

唔知你有無試過明明做緊一樣嘢,但個腦就飄咗去回憶過去、計劃將來⋯⋯令到你專心唔到做嘢?我哋無法活在當下,無法好好享受當下嘅平靜同快樂,絕對會影響我哋嘅心理質素同精神健康。大家可以試下做呢個測試,睇吓你究竟係未活在當下?

津巴多時間觀測試:
https://types.yuzeli.com/survey/ztpi66
測試結果:

時間觀可細分為六種,每一種時間觀都會導致唔同嘅行為同世界觀,分別係:
1. 積極過去
2. 消極過去
3. 宿命現在
4. 享樂現在
5. 未來
6. 超未來

詳細嘅結果解析,讀者可以喺網上面搜尋「津巴多時間觀測試」,呢度篇幅有限,我哋就抽其中比較重要嘅部分出嚟解釋啦~

喺呢度,我想同大家解釋吓「消極過去」同「未來」嘅得分。
有人指出咗六個時間觀入面嘅最佳得分,亦即係你呢個時間觀嘅分數有幾高係最好嘅呢?

「消極過去」嘅最佳得分係2.1分,而「消極過去」指嘅嘢,就係指你會唔會成日諗起過去唔開心嘅嘢,一而再咁折磨自己?過咗2.1分,可能係你太容易沉溺喺過去唔開心嘅嘢到。

而「未來」嘅最佳得分係3.69,識得計劃將來係好事,但一旦過咗3.69呢個分數,你可能係將太多嘅心力放咗喺將來到,導致你無法好好享受當下嘅快樂,真正咁活在當下⋯⋯

無論係「消極過去」定「未來」,得分太高都唔係好事,代表你無法好好活在當下!透過冥想,我哋可以練習活在當下,更深刻咁體驗當下嘅快樂,而唔係比過去嘅痛苦同未來嘅計劃帶走咗,亦因此,冥想係改善精神健康,一個好有效嘅方法。科學研究亦證實,透過冥想,可以帶來減少壓力、增強正向思考、改善睡眠等效果!於是我哋近來推出咗個集催眠、冥想、NLP三合一嘅MNH(Mindfulness Meditation-NLP-Hypnotherapy)精神健康課程,但就成日收到呢個問題:
「點解偏偏要將呢三樣野合埋一齊?」

其實,喺芸芸嘅精神健康技巧/治療法中,催眠、冥想同NLP都係相對比較容易執行嘅精神技巧,比較容易達到助人助己嘅效果。想知咩係催眠同NLP?可以睇吓我哋之前關於催眠同NLP嘅兩篇文章!

獎勵?–VOID
獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反?

科和隨筆 獎勵不一定有激勵的作用,而且適得其反? 很多人為了想提高其他人的行為動機,在工作上,在學習上,都會利用獎勵。這聽起來十分合理,但心理學指出這可能是錯的!為甚麼?答案是——過度辨證效應(over-justification effect)。

小別勝新婚–VOID
「小別勝新婚」的哲學

科和隨筆 「小別勝新婚」的哲學 讓人又愛又恨的「習慣」 「習慣化」(Habituation)是指人類由於習慣了重複發生的刺激,因而有反應弱化的結果。一直以來夢中的女神終於成為了自己的女朋友,以前看到她的臉總是心兒呯呯亂跳,現在竟然變得沒有甚麼特別感覺,好像愈看愈普通(?)情侶之間——明明我們當初是那樣的一對天作之合,跟他在一起總是幸福滿滿,現在的感情卻變得比水還淡。但習慣有時候也是好的啊,伴侶的壞脾氣和缺點,一開始的時候是多麼的難以忍受,時間久了好像也不是甚麼大事,也是可以接受的……

心理測試–催眠
一個簡單測試,知道你易唔易被催眠!

科和隨筆 一個簡單測試,知道你易唔易被催眠! 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單嘅方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」