科和隨筆

Miki Leung

Miki Leung

中文大學心理系畢業生,於2019年考獲ABH催眠治療師牌照。興趣是旅遊和寫作,希望能學以致用,透過文章推廣精神健康和心理學知識。

津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下?

活在當下

香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯

「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

我哋今次會講吓剩番嘅––冥想係咩?

靜觀冥想其實係無宗教成分㗎!

唔知你有無試過明明做緊一樣嘢,但個腦就飄咗去回憶過去、計劃將來⋯⋯令到你專心唔到做嘢?我哋無法活在當下,無法好好享受當下嘅平靜同快樂,絕對會影響我哋嘅心理質素同精神健康。大家可以試下做呢個測試,睇吓你究竟係未活在當下?

津巴多時間觀測試:
https://types.yuzeli.com/survey/ztpi66
測試結果:

時間觀可細分為六種,每一種時間觀都會導致唔同嘅行為同世界觀,分別係:
1. 積極過去
2. 消極過去
3. 宿命現在
4. 享樂現在
5. 未來
6. 超未來

詳細嘅結果解析,讀者可以喺網上面搜尋「津巴多時間觀測試」,呢度篇幅有限,我哋就抽其中比較重要嘅部分出嚟解釋啦~

喺呢度,我想同大家解釋吓「消極過去」同「未來」嘅得分。
有人指出咗六個時間觀入面嘅最佳得分,亦即係你呢個時間觀嘅分數有幾高係最好嘅呢?

「消極過去」嘅最佳得分係2.1分,而「消極過去」指嘅嘢,就係指你會唔會成日諗起過去唔開心嘅嘢,一而再咁折磨自己?過咗2.1分,可能係你太容易沉溺喺過去唔開心嘅嘢到。

而「未來」嘅最佳得分係3.69,識得計劃將來係好事,但一旦過咗3.69呢個分數,你可能係將太多嘅心力放咗喺將來到,導致你無法好好享受當下嘅快樂,真正咁活在當下⋯⋯

無論係「消極過去」定「未來」,得分太高都唔係好事,代表你無法好好活在當下!透過冥想,我哋可以練習活在當下,更深刻咁體驗當下嘅快樂,而唔係比過去嘅痛苦同未來嘅計劃帶走咗,亦因此,冥想係改善精神健康,一個好有效嘅方法。科學研究亦證實,透過冥想,可以帶來減少壓力、增強正向思考、改善睡眠等效果!於是我哋近來推出咗個集催眠、冥想、NLP三合一嘅MNH(Mindfulness Meditation-NLP-Hypnotherapy)精神健康課程,但就成日收到呢個問題:
「點解偏偏要將呢三樣野合埋一齊?」

其實,喺芸芸嘅精神健康技巧/治療法中,催眠、冥想同NLP都係相對比較容易執行嘅精神技巧,比較容易達到助人助己嘅效果。想知咩係催眠同NLP?可以睇吓我哋之前關於催眠同NLP嘅兩篇文章!

放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 ​

科和隨筆 放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 呀欣(化名)係我client,啱啱DSE畢業,18歲。佢由6月開始就走上前線,直到依家,佢都係去哂每一個集會同遊行。我見咗佢幾個月,佢由DSE開始前已經有焦慮嘅症狀,會咬指甲咬到半塊指甲甩出嚟,更加出現咗腸胃焦慮症嘅症狀,成日會肚痛/腹瀉。 612,佢第一次依催淚彈,佢話嗰種感覺好辛苦,好似就嚟死咁。

心理戰術–VOID
《拍拖的心理戰術(上)!》

科和隨筆 《拍拖的心理戰術(上)!》 #編按:嚟緊呢兩篇希望可以更有趣,所以會教大家點樣係拍拖上運用心理學知識,請大家不帶批判,純粹以欣賞輕鬆小品嘅角度睇故事!  

拍拖心理戰術–VOID
《拍拖的心理戰術(下)!》

科和隨筆 《拍拖的心理戰術(下)!》 #編按:嚟緊呢兩篇希望可以更有趣,所以會教大家點樣係拍拖上運用心理學知識,請大家不帶批判,純粹以欣賞輕鬆小品嘅角度睇故事! 上集傳送門: