運動與抑鬱症 原來真係可以”踢”走抑鬱?

運動與抑鬱症

運動與抑鬱症

運動與抑鬱症 – 都 市 人 普 遍 生 活 在 高 壓 的 生 活 環 境 之 下 , 而 至 各 種 情 緒 病 有 機 可 乘 。 報 告 指 出 , 本 港 有 超 過 三 十 萬 抑 鬱 病 患 者 , 可 見 情 緒 問 題 係 香 港 十 分 嚴 重 。 研 究 同 時 指 出 , 少 於 四 分 之 一 的 抑 鬱 病 患 者 會 尋 求 治 療 。 撇 開 尋 求 精 神 科 醫 生 這 一 個 方 法 , 有 沒 有 什 麼 其 他 方 法 去 改 善 我 們 的 情 緒 的 呢 ?

答 案 是 有 的 。 很 多 人 都 將 抑 鬱 症 同 藥 物 掛 鉤 , 認 為 精 神 疾 病 一 定 要 靠 藥 物 去 治 療 。 但 其 實 運 動 , 是 的 , 你 沒 聽 錯 , 運 動 , 是 一 種 非 常 有 效 能 預 防 和 治 療 抑 鬱 症 的 活 動 。 而 如 果 你 曾 經 因 爲 抑 鬱 問 題 而 見 過 醫 生 , 醫 生 都 可 能 會 建 議 你 做 多 點 運 動 去 改 善 自 己 的 情 緒 。 係 今 篇 嘅 隨 筆 , 小 編 就 會 痛 大 家 分 享 一 下 運動與抑鬱症 嘅 關 係 。

 

運動點踢走抑鬱?


相信好多人都聽過個人會係運動過後會開心啲,但係實情係點運作架?其實運動係會有助大腦吸收同釋放多巴胺,多巴胺又被稱為“快樂激素”,因為佢主要負責將正面嘅情緒傳遞俾我地,所以做運動係會改善我地嘅情緒。另外一種運動時會分泌嘅物質係血清素,血清素係我地大腦中嘅含量同我地嘅情緒息息相關,如果血清素處於一個比較底的水平,我們會比較容易有抑鬱。

 

 

除左多巴胺同血清素嘅分泌都會令我地個人輕鬆同愉快好多之外,唔少嘅統計都顯示,有經常運動嘅人覺得自己開心個日子係俾冇運動嘅人多。係預防抑鬱方面,運動有助我地提升處理壓力時嘅能力,亦都會令到我地個人正面啲。咁即使面對變故嘅時候,都可以冷靜咁去處理,從而減少我地因為承受唔住而抑鬱嘅機會。

 

 

點樣“踢”法先最有效?
都市人嘅生活節奏緊湊,點先可以用最少嘅時間,令到自己嘅情緒有改善?最能夠舒壓嘅運動有以下三種:踩單車,團隊運動項目同埋娛樂運動。而呢三種運動嘅相同之處就係佢地都係有氧運動(E.G.跑步,單車,游泳)。與無氧運動(仰臥起坐、重訓)相比,有氧運動對於改善情緒嘅功效大啲。因為過程中我地會吸收大量嘅氧氣,從而令到我地個思想明晰啲,思想亦都會自然會變得正面。

 

 

如果平時冇做開運動,又或者體能唔係咁好,可以嘗試快走。運動嘅時長可以根據你個人能力去調校,如果平時冇乜時間,可將運動分開幾次黎做,例如每日做三次,每次做十分鐘,都會有一個舒壓嘅成效。總括而言,運動的確對治療抑鬱有正面的幫助,但如果你真係覺得好辛苦,好困擾,請立即向醫生或者專業人士求助。

陳棨豪

Void 冥想App 創辦人 & 培訓導師

擁有催眠治療師(NGH)、臨床催眠治療師(ACHE)及NLP高級執行師資格。 透過為機構、公司及個人提供心理健康服務及培訓,加強公眾在心理健康上的意識和關注。

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on google
Share on telegram
Share on email