科和隨筆

事半功倍–小測驗

6個提高「說服力」的秘密

科和隨筆 6個提高「說服力」的秘密 說服你的父親讓你參加他不准你去的遊學團、說服你的女友讓你晚上跟朋友去喝酒、說服你的客人買下你推銷的產品、說服你的老闆採用你的構思⋯⋯  

閱讀更多 »

放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 ​

科和隨筆 放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 呀欣(化名)係我client,啱啱DSE畢業,18歲。佢由6月開始就走上前線,直到依家,佢都係去哂每一個集會同遊行。我見咗佢幾個月,佢由DSE開始前已經有焦慮嘅症狀,會咬指甲咬到半塊指甲甩出嚟,更加出現咗腸胃焦慮症嘅症狀,成日會肚痛/腹瀉。 612,佢第一次依催淚彈,佢話嗰種感覺好辛苦,好似就嚟死咁。

閱讀更多 »
事半功倍–小測驗

令你做咩都事半功倍嘅簡單小測試!

科和隨筆 令你做咩都事半功倍嘅簡單小測試! 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

閱讀更多 »
活在當下

津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下?

科和隨筆 津巴多時間觀測試––測試下你係咪活在當下? 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

閱讀更多 »
心理測試–催眠

一個簡單測試,知道你易唔易被催眠!

科和隨筆 一個簡單測試,知道你易唔易被催眠! 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單嘅方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

閱讀更多 »
成功廣告–VOID

怎樣才算一個成功的廣告(上)?

科和隨筆 怎樣才算一個成功的廣告(上)? 小編小時候常常懷疑:那些公司耗資一大筆錢,換來一大版面的廣告,或是短短幾秒的電視廣告,真的對提高業績有幫助嗎? 到後來唸心理學,我才知道廣告能在不知不覺間,提升我們對產品或服務的好感度/需要,但這究竟是如何辦得到的呢?

閱讀更多 »
我的能力–VOID

「老闆,可以信任我的能力嗎?」

科和隨筆 「老闆,可以信任我的能力嗎?」 老師都希望自己的學生品學兼優,老闆也都希望自己的員工辦事能力高。相信大家都見識過獎勵的力量(給員工加薪/給學生糖果)––但獎勵也不是萬能的,例如老師不在時,學生自然不會再努力學習,員工也會在老闆不在時偷懶。 如何能真正提高員工對工作,或學生對學習的動機呢?

閱讀更多 »

  Copyright © Void 2018-2019

Term and condition