科和隨筆

我是誰?一個精神健康導師的自白——

科和隨筆 我是誰?一個精神健康導師的自白—— 我是陳棨豪,一名精神健康導師。 我是美國國家催眠師公會的註冊催眠治療師,因為體驗到催眠和靜觀為我帶來的好處,同時看見身邊有許多人都深受精神健康問題的困擾,我創立了Void,一款推廣精神健康的靜觀手機應用程式,希望可以讓更多的人能夠免費享受靜觀為身心帶來的無數好處。

閱讀更多 »

10分鐘簡易心靈抗疫練習 隨時隨地你都做到!

科和隨筆 最近武漢肺炎弄得人心惶惶,香港口罩供應不足之餘,連海外訂購也接連被取消訂單,即使有錢,也很不容易才能買到一個口罩,保障自己和身邊的人的健康。 更誇張的是,超市裡的白米糧食也被清掃一空,似是世界末日快要降臨。 由於政府防疫措施的漏洞,面對目前這樣嚴峻的情況,這不難理解大家為什麼都會感到恐懼和焦慮。

閱讀更多 »

6個提高「說服力」的秘密

科和隨筆 6個提高「說服力」的秘密 說服你的父親讓你參加他不准你去的遊學團、說服你的女友讓你晚上跟朋友去喝酒、說服你的客人買下你推銷的產品、說服你的老闆採用你的構思⋯⋯  

閱讀更多 »

放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 ​

科和隨筆 放榜前一日18歲嘅Client話:「我係好大壓力,但我唔可以唔行出嚟。」 呀欣(化名)係我client,啱啱DSE畢業,18歲。佢由6月開始就走上前線,直到依家,佢都係去哂每一個集會同遊行。我見咗佢幾個月,佢由DSE開始前已經有焦慮嘅症狀,會咬指甲咬到半塊指甲甩出嚟,更加出現咗腸胃焦慮症嘅症狀,成日會肚痛/腹瀉。 612,佢第一次依催淚彈,佢話嗰種感覺好辛苦,好似就嚟死咁。

閱讀更多 »
事半功倍–小測驗

令你做咩都事半功倍嘅簡單小測試!

科和隨筆 令你做咩都事半功倍嘅簡單小測試! 香港人壓力大,但未必每個人都負擔到傳統心理輔導或者治療。如果你想用簡單的方法助己助人,催眠、NLP、冥想都係近年新興改善精神健康嘅方法,但對於好多人嚟講可能有d陌生,以下係我哋經常收到嘅問題⋯⋯ 「NLP?冥想?催眠?有無用㗎?係未有宗教成分?」

閱讀更多 »

  Copyright © Void 2018-2019

Term and condition