高敏感族群最怕 聽到的話和事情

高敏感族群最怕

高敏感族群最怕 咩?

 

高敏感族群最怕 ? 上 個 關 於 高 敏 感 族 群 嘅 隨 筆 就 講 述 高 敏 感 族 群 的 優 勢 , 今 次 就 講 吓 高 敏 感 族 群 害 怕 的 事 情 和 說 話 啦 。

正 正 因 為 我 地 對 外 在 的 事 物 非 常 敏 感 , 以 致 好 多 時 候 我 們 都 難 以 控 制 自 己 的 恐 懼 , 會 覺 得 渾 身 不 自 在 , 經 常 被 人 標 籤 係 「 神 經 質 」 的 一 群 人 , 無 奈 在 自 己 的 敏 感 是 天 生 的 , 自 己 也 不 想 那 麼 執 著 。 不 如 睇 吓 高 敏 感 嘅 人 如 何 產 生 恐 懼 吧 。
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1 . 害 怕 暴 露 缺 點 之 後 被 討 厭
「 乜 原 來 你 咁 黑 暗 架 , 你 真 係 好 扭 曲 。 」

2 . 別 人 對 你 抓 狂 的 小 事 而 覺 得 你 神 經 質
「 有 咩 問 題 ? 咁 執 著 做 乜 ? 」

3 . 害 怕 被 拒 絕
「 S o r r y , 我 有 男 朋 友 啦 。 」

4 . 害 怕 憤 怒 攻 擊
「 你 成 日 考 咁 差 , 生 叉 燒 好 過 生 你 ! 」

5 . 害 怕 被 拋 棄
「 我 哋 分 手 啦 。 」

6 . 害 怕 自 我 被 吞 噬
「 咁 唔 合 群 架 , 唔 係 咁 唔 玩 得 呀 ? 一 齊 玩 呀 嘛 ! 」

陳棨豪

Void 冥想App 創辦人 & 培訓導師

擁有催眠治療師(NGH)、臨床催眠治療師(ACHE)及NLP高級執行師資格。 透過為機構、公司及個人提供心理健康服務及培訓,加強公眾在心理健康上的意識和關注。

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on google
Share on telegram
Share on email